Siirry pääsisältöön

Blogi

+50-vuotiaan työkalupakki suun ja suoliston hyvinvoinnin kehittämiseen

Annika Mäyrä, MML, mikrobiologi

50 ikävuoden kieppeillä selviää alkaako sairastamisen kehä vai onko edessä terve ikääntyminen. Elintavoilla on merkittävä vaikutus painonhallintaan ja hyvinvointiin, mutta myös suun ja suoliston mikrobistojen normaali, suojaava toiminta on oleellista useiden sairauksien ennaltaehkäisyssä.

Suu on kehon ensimmäinen suojamuuri

Suu sisältää eri bakteerilajeja kuin suolisto ja bakteerivalikoima on kapeampi. Suussa tulisi olla iästä riippumatta luonnollinen. suojaava mikrobisto, joka ehkäisee plakkia ja ientulehduksia aiheuttavien bakteerien sekä hiivojen lisääntymistä. Suojaavat bakteerit kuten Streptococcus salivarius– maitohappobakteerit valtaavat lapsen suun heti syntymän jälkeen. S. salivarius -laji suojaa suuta sekä nielua läpi elämän mikäli se vain pysyy suussa, sillä valitettavasti näiden hyödyllisten bakteerien määrää voivat vähentää lääkkeet, erityisesti antibiootit ja kortisoni, sairaudet kuten diabetes, huono hammashygienia ja myös suuvesien käyttö. Jos hyvien bakteerien osuus mikrobistossa laskee, voivat ei-toivotut bakteerit ottaa vallan.

Suun ientulehdusbakteerien aiheuttama riski sydän-ja verisuonitaudeille on hyvin tunnettu, mutta samat tulehdusbakteerit voivat aiheuttaa myös suolistossa ärsytysoireita. Tyypillinen ientulehduksia aiheuttava laji on Fusobacterium. Fusobakteerien määrän suolistossa voi selvittää esimerkiksi GutIndex-suolistomikrobistoanalyysillä.

Hyödyllisten bakteerien määrää suussa voi nopeasti lisätä. ToothGuide-purutabletit esimerkiksi sisältävät luonnollisia S. salivarius maitobakteereita, jotka kiinnittyvät suun ja nielun limakalvojen suojaksi syrjäyttäen ei-toivottuja bakteereita kuten fusobakteereja.

Suoliston hyvät bakteerit suojaavat koko kehoa

Suoliston mikrobisto on avainroolissa suolen toiminnan, ravintoaineiden imeytymisen, vastustuskyvyn, aivotoiminnan, mielialan, painonhallinnan, ihon kunnon ja ylipäätään kehon terveyden ylläpitämisessä. Kehon tärkeät viestit kulkevat bakteerien tuottamien yhdisteiden avulla suolistosta sekä immuunisysteemin että hermoston kautta koko elimistöön, myös aivoihin ja iholle.

Elämän mittaiset elintavat ja erityisesti ruokavalio ovat ikääntyessä perusta mikrobiston hyvälle tasapainolle ja monimuotoisuudelle. Valitettavasti sairaudet ja lääkitykset voivat romahduttaa myös suolistomikrobiston kunnon pitkäksi ajaksi ja vaikutukset kehoon voivat olla pitkä kestoisia. Esimerkiksi Covid 19 -infektion on todettu vaikuttavan mikrobiston tasapainoon vähentäen hyödyllisten bakteerien osuutta.

Mikrobiston ’’huoltamisella’’ voi ikääntymisen muutoksia ennaltaehkäistä

Ikääntymisen normaalit fysiologiset muutoksen kuten suun ja hampaiden kunto, haju ja makuaistin heikkeneminen, ravintoaineiden imeytyminen, suolen toiminta ja suoliston yhteys vastustuskyvyn heikkenemiseen vaikuttavat myös suun ja suoliston mikrobistojen koostumuksiin. Mikrobiston tasapaino järkkyy, kun lajivalikoima köyhtyy, hyödyllisten bakteerien osuus vähenee ja tulehduksia aiheuttavien bakteerilajien osuus lisääntyy. Mikrobiston epätasapaino voi kiihdyttää ikääntymiseen liittyviä sairauksia. Mikrobistoa ’’huoltamalla’’ voi muutoksia onneksi ennaltaehkäistä ja ohjata tasapainon suuntaan!

Bifidobakteerit ovat suoliston tärkeä bakteeriryhmä

Suoliston bifidobakteereilla on tärkeitä tehtäviä. Ne ohjaavat 1. elimistön metabolisia toimintoja kuten lyhytketjuisten rasvahappojen ja vitamiinien tuotantoa suolistossa sekä 2. aktivoivat kehon immuunisysteemin suoliston kautta. Iän myötä bifidobakteerien osuus luonnollisesti vähenee mikrobistossa. Bifidojen määrän pudotus vaikuttaa suolen toimintaan, B-vitamiinien tuotantoon ja vastustuskyvyn ylläpitoon. Erityisesti lääkkeet ja suolistosairaudet vähentävät myös herkkien bifidobakteerien määrää.

Bifidobakteerilajeja on useita ja tyypillisesti aikuisten suolistossa esiintyvät Bifidobacterium longum, B. breve ja B.lactis – lajit.Bifidojen lajivalikoima saattaa vaihdella yksilöllisesti. Lajivalikoimalla ei ole suurta merkitystä suoliston tasapainon kannalta vaan tärkeintä on, että bifidobakteerien osuus mikrobistossa on riittävän suuri. Myös bifidobakteerien osuuden suolistossa voi selvittää GutIndex-analyysillä. Mikäli bifidobakteerien määrä on romahtanut voi niiden elinvoimaisuutta tukea ja osuuden palauttaa bakteeri- ja kuitulisillä. GutGuide®ProVillus50+-bakteerilisä on erityisesti kehitetty ikääntyvää suolistoa ajatellen ja se sisältää useita eri aikuisten suolistoissa esiintyviä bifidobakteerilajeja ja myös laktobasilleja.

Lisääntyäkseen suolistossa bifidobakteerit tarvitsevat myös riittävästi kuituja ravinnokseen. Maissista eristetty xylo-oligosakkaridi-kuitu toimii erittäin hyvin juuri bifidobakteerien ravinteena. GutGuide®ProBifido-kuitu on 95%:sesti puhdasta xylo-oligosakkaridia, joka ei ärsytä herkkääkään suolistoa.

Näin voi suun ja suoliston mikrobistoon vaikuttaa

+50 ikäisten mikrobistojen hyvinvoinnin tueksi on olemassa monia eri keinoja. Ruokavalio on tärkein suolistomikrobiston koostumukseen vaikuttava tekijä, mutta myös muilla elintavoilla kuten unella ja liikunnalla on merkitystä.

Eri kasvisten kuitumääriä. Lehtikaali on kuitukunkku, mutta herneet ja avokado ovat myös kuitupitoisuuden kärjessä.

+50-vuotiaille sopivat GutGuide®-bakteeri- ja kuitulisät:

  1. ToothGuide®-purutabletit sopivat plakin ja ientulehdusten ehkäisyyn jatkuvaan päivittäiseen tai kuurittaiseen käyttöön tilanteen mukaan.
  2. ToothGuide®PLUS-purutabletit sopivat ien- ja nielutulehdusten sekä suun hiivan ehkäisyyn että kuivan suun ongelmiin. Vähentävät myös pahanhajuista hengitystä.
  3. GutGuide®ProVillus50+-bakteerilisä palauttaa bifidobakteerit suolistoon. Sopii hyvin herkälle suolistolle.
  4. GutGuide®ProBifido on liukoinen kuitulisä, joka toimii bifidobakteerien ravinteena. Sopii hyvin herkälle suolistolle ja käytettäväksi yhdessä bakteerilisien kanssa.

Jaa uutinen

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä