Siirry pääsisältöön

GutGuide on suomalaisten mikro­biologien perustama.

Kaikki suolisto­mikrobistoon liittyvä tutkimus kuten suolisto­mikrobisto­analyysit ja tuotekehitys tehdään omassa laboratoriossa Salossa.

GutGuide tarjoaa mikrobiologisia analyysipalveluja tutkimukseen, yrityksille, terveydenhoidon ammattilaisille ja yksityishenkilöille.

GutGuide Oy on suomalaisten mikrobiologien vuonna 2012 perustama yritys, jonka oma laboratorio sijaitsee Salossa. GutGuide käyttää patentoitua sytometriateknologiaa suun sekä suoliston mikrobianalyyseissä ja hyvinvointituotteiden kehityksessä. GutGuide-laboratorio tarjoaa analyysipalveluja tutkimusryhmille, terveydenhuollon ammattilaisille, yrityksille ja yksityishenkilöille. Lue lisää GutIndex-henkilökohtaisesta suolistoindeksitestistä.


Sytometria analysoi suolistobakteerit nopeasti, tarkasti ja tehokkaasti

Suoliston mikrobistotutkimuksen suurimpia ongelmia ovat olleet hitaat, työläät, kalliit ja epätarkat analyysimenetelmät sekä ulostenäytteiden säilyvyys. GutGuiden patentoidulla virtaussytometria-teknologialla voidaan määrittää suolistobakteereja, -sukuja ja -lajeja tai hiivoja niiden ominaisuuksien perusteella. Sytometria mahdollistaa suolistobakteerien lajikohtaisen laskennan solun tarkkuudella. GutGuiden yhteistyökumppani sytometriateknologian kehityksessä on BD Biosciences.

Esimerkkejä GutGuide-laboratorion virtaussytometriaan perustuvista analyysipalveluista:

  • Virtaussytometrian käyttö suolistobakteerien- ja lajien analysoinnissa ulosteesta ja syljestä.
  • Helppolukuinen suolistoindeksi (GutIndex), joka kuvaa henkilökohtaista suolistomikrobiston tasapainoa verrattuna terveiden yksilöiden taustadataan.
  • Näytteenotto, jossa ulostenäytteen 7 vrk muuttumattomana säilyttävä neste mahdollistaa näytteen ottamisen vaivattomasti kotona ja sen lähettämisen postitse laboratorioon.

GutGuide: suolistomikrobiston tietokanta

GutGuide ylläpitää omaa tutkimustietokantaa terveiden suomalaisten aikuisten suolistomikrobistosta. Tätä dataa käytetään mm. pohjana henkilökohtaisten suolistoanalyysien tulosten tulkitsemisessa (GutIndex-lukeman vertailuaineisto). Henkilökohtainen GutIndex eli suoliston tasapainoarvo lasketaan vertaamalla tutkittavan tulosta tietokannan tausta-aineiston keskiarvoon.

Tietokannan vertatailudataryhmät: 18-50-vuotiaat aikuiset, +50-vuotiaat, eri ikäiset lapset (tulossa).

Vertailudataryhmät koostuvat terveistä, sekaruokaa syövistä yksilöistä, joilla ei ole sairauksia, lääkityksiä eikä ylipainoa.

Tietokannassa on vertailudataa suolistobakteerien yhteydestä seuraaviin sairauksiin: IBS eli ärtynyt suoli, keliakia, ylipaino, reuma, atopia ja mieliala (matala serotoniinitaso).

GutGuide tutkimus: suu- ja suolistobakterien yhteys hyvinvointiin

Kiinnostus suolistomikrobiston tutkimukseen on kasvanut voimakkaasti koko 1990-luvun. Tutkimusta on kuitenkin hidastanut bakteerilajien suunnaton määrä (yli 1200 lajia) sekä hitaat menetelmät. Mikrobilajien tutkimus on mahdollistunut vasta uusien molekyylibiologisten menetelmien kautta ja mikrobiston tasapainon yhteys suoliston eri häiriötiloihin on pystytty osoittamaan. Kansainvälisiä tutkimuksia mikrobiston osuudesta esimerkiksi tulehduksellisissa suolistosairauksissa (IBS, IBD, Crohnin tauti, keliakia), ylipainossa, diabeteksessa, masennuksessa ja reumassa on jo runsaasti julkaistu.

Esimerkkejä GutGuiden tutkimusalueista:

  • Suolistobakteerien ja suolistomikrobiston tasapaino ja yhteys ylipainoon, keliakiaan, rasvamaksaan, reumaan, IBS-oireyhtymään (ärtynyt paksusuoli), suolistotulehduksiin (IBD, Crohnin tauti) sekä ruokavalioon.
  • Aikuisten- ja lasten suun, nielun ja korvien hyödyllisten, suojaavien bakteerien ja ei-toivottujen bakteerilajien välinen tasapaino.
  • Lemmikkieläinten suun bakteerien ja mikrobiston yhteys tulehduksiin ja pahanhajuiseen hengitykseen.
  • Tutkimukseen ja bakteerien käsittelyyn osaamiseen perustuva bakteerituotteiden tuotekehitys eri kohderyhmille ja oireisiin.