Siirry pääsisältöön

Blogi

Voiko akneen vaikuttaa hyvillä maitohappobakteereilla?

Annika Mäyrä, MML, mikrobiologi

Akne on yleinen iho-ongelma, josta yli 80 % ihmisistä kärsii elämänsä jossain vaiheessa. Pääosin akne vaivaa teini-ikäisiä, mutta häiriö ei ole harvinainen aikuisillakaan. Tulehtuneet finnit kasvoissa heikentävät itsetuntoa, aiheuttavat häpeää ja voivat vaikuttaa jopa sosiaaliseen elämään. Aknesta on myös vaikea päästä eroon. Useat jo tunnetut, ulkoiset ja sisäiset tekijät vaikuttavat aknen syntyyn kuten esimerkiksi:

Koska koko kehon vastustuskyky rakentuu suoliston kautta, on suolistomikrobiston tasapaino eli hyödyllisten bakteerien riittävä osuus yhtä tärkeässä roolissa ihon kunnon kannalta kuin ihon oman, sitä ulkoisesti suojaavan mikrobiston balanssi.

Aknen hoidossa käytetään antibiootteja ja tulehdusta estäviä lääkkeitä. Niiden pitkäaikainen käyttö ei ole kuitenkaan suositeltavaa, sillä kehon herkät bakteerit tuhoutuvat ja saattavat korvautuvat lääkkeelle vastustuskykyisillä bakteerikannoilla. Luonnollisten probioottibakteerien käyttö aktivoimaan vastustuskykyä sekä ulkoisesti iholla että sisäisesti suolistossa, on tuottanut hyviä tutkittuja tuloksia aknen hoidossa.

Ihoa voi hoitaa sisäisesti suolisto-iho yhteyden kautta

Suolistossa on suuri bakteerilajien kirjo. Hyödylliset laktobasilli- ja bifidobakteerilajit pyrkivät pitämään mikrobistoa tasapainossa, estävät ei-toivottujen bakteerien toimintaa ja aktivoivat koko kehon immuunisysteemiä. Esimerkiksi atooppisesta ihosta kärsivien suolistomikrobiston on todettu olevan epätasapainossa ja hyödyllisten bakteerien määrä puutteellinen. Tasapainotila voidaan palauttaa ja siten vaikuttaa ihon kuntoon lisäämällä hyödyllisiä bakteerilajeja.

Kliinisessä tutkimuksessa on havaittu, että tiettyjen L. rhamnosus -lajin kantojen vaikutus liittyy aknen syntyyn kytkeytyviin sekä hormonaalisiin että immuunisysteemin reaktioihin. Tutkimukseen osallistui 20 aknesta kärsivää aikuista, joista osa käytti Lactobacillus rhamnosus SP1 -bakteereja sisäisesti kolmen kuukauden ajan päivittäin annosteltuna 3000 miljardia bakteeria/pv. Kontrolliryhmässä ei käytetty kyseistä bakteeria. Koeryhmässä ihon kunto parani merkittävästi tutkimusjakson aikana.

Tutkimuksen havaittiin L. rhamnosus SP1 -bakteereja sisältänyttä tuotetta käyttäneiden aikuisten ihon kunto paranevan selvästi kontrolliryhmään verrattuna (Fabbrocini & al. Benef Microbes . 2016 Nov 30;7(5):625-630).

Keskeiset faktat:

Miten ihon voidaan hoitaa ulkoisesti sen mikrobiston kautta?

Terveellä iholla on oma luonnollinen mikrobistonsa, joka suojaa sitä ei-toivottujen bakteerien toiminnalta. Kun tämä suojamekanismi heikkenee, tulehdusta aiheuttavat bakteerit voivat lisääntyä. Esimerkiksi atooppisessa ihon ”läiskissä” mikrobisto voi olla köyhtynyt, mikä antaa tilaa tulehduksia aiheuttaville bakteereille kuten stafylokokki-bakteereille. Hyvien bakteerien luonnollinen suoja puuttuu myös akneihon tulehduksissa, joiden aiheuttajia ovat yleisimmin Staphylococcus-, Cutibacterium acnes – tai Propionibacterieum acnes -bakteerit.

Hyvien bakteerien, kuten laktobasillien, luonnollisen suojan palauttaminen iholle voi parantaa ihon vastustuskykyä ja samalla ehkäistä tulehdusta aiheuttavien bakteerien toimintaa. Lactobacillus rhamnosus SP1 ja Lb21 -kantojen vaikutus on havaittu olevan hyödyllinen atooppisen ihon hoidossa, esimerkiksi SkinGuide-öljyä käytettäessä (Imko-Walczuk B. & al. Journal of Cosmetics, Dermatological Sciences and Applications > Vol.9 No.2, June 2019). Tähän Atooppisen ihon kliiniseen tutkimukseen osallistui 23 atooppisesta ihottumasta kärsivää aikuista.

  1. Yhden kuukauden käytön jälkeen ihon kuivuus ja kutina helpottivat merkittävästi 86 %:lla käyttäjistä.
  2. Yhden kuukauden käytön jälkeen ihon punakkuus, rokahtumat, paksuuntumat ja hankautumat vähenivät merkittävästi 67 %:lla käyttäjistä.
Atooppinen alue iholla ennen hoitoa (s#8D0) ja tervehtynyt alue skinGuide-probioottiöljyn käytön jälkeen (s#8D28).

GutGuide-mikrobiologit suosittelevat seuraavia keinoja aknen hoitoon

Sisäisesti: Ota GutGuide®ProSkin– ja ProBifido-tuotteet osaksi ruokavaliota. ProSkin-bakteerilisä sisältää tutkittuja laktobasilleja ja bifidobakteereita. ProBifido-kuitulisä toimii hyödyllisten bakteerien ravinteena suolistossa.

Ulkoisesti: Käytä iholle skinGuide-öljyä, joka sisältää tutkittuja, käyttötarkoituksen mukaan valittuja laktobasilleja ja marjojen siemenöljyjä, joilla on myös ihoa korjaavia ominaisuuksia.

Noin kuukauden tuotteiden käytön jälkeen ihossa tulisi näkyä parannusta, ja tänä aikana myös suolistomikrobiston tasapaino voi myös korjaantua. Vaikutukset voivat vaihdella yksilöittäin. Oman suolistomikrobistonsa tilanteen voi tutkituttaa GutGuide-laboratoriossa GutIndex-analyysillä, jolloin mahdollinen epätasapainotila ja puutteet mikrobistossa voidaan todeta. Tulosten mukana saat myös mikrobiogin suosituksen tilanteen korjaamiseksi.

Jaa uutinen

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä