Siirry pääsisältöön

Blogi

Tiesitko, että suussa tulee olla oma suojaava mikrobistonsa? 

Annika Mäyrä, MML, mikrobiologi

Suussa on omanlaisensa suun olosuhteissa viihtyvät bakteerinsa: suojaavat, hyvät bakteerit ja myös ei-toivotut, joiden lisääntymistä pyritään kaikin keinoin estämään. Suojaavat lajit ehkäisevät plakkibakteerien ja ientulehduksia aiheuttavien bakteerien lisääntymistä ja toimintaa.  

Suojaavien bakteerien osuuden voivat romahduttaa esimerkiksi lääkitykset, erityisesti antibioottikuurit, huono hammashygienia ja jatkuva makeiden napostelu. Hyvä suuhygienia on hammashoidon perusta, mutta vaikka me kuinka harjaamme hampaitamme, jää suuhun aina suuri määrä erilaisia bakteereita. On todettu, että harjauksella vain noin 60% plakkibakteereista saadaan poistettua. Suojaavat hyvät bakteerit pitävät ei-toivotut bakteerit kurissa ja mikrobiston tasapainossa. 

Plakki- ja ientulehdusbakteerien tihutyöt suussa ovat riski koko keholle

Reikiintyminen (karies), ientulehdukset (gingiviitti) ja hampaiden kiinnityskudossairaus (parodontiitti) ovat kansansairauksia, joilla on yhteys koko kehon terveyteen. Alkavaa parodontiittia eli syventyviä ientaskuja ja ientulehduksia esiintyy noin 70 %:lla suomalaisista aikuisista. Huono hammashygienia päästää ei-toivotut bakteerit lisääntymään: hampaiden pintaan ja ienrajaan muodostuu bakteerikerros eli plakkia, jonka alla viihtyvät tulehdusbakteerit altistavat ientulehduksille ja parodontiitille. Ientulehdukset ovat parannettavissa, mutta parodontiitin eteneminen voidaan vain pysäyttää! 

Tulehdukset suussa lisäävät sydän- ja verisuonitautien riskiä merkittävästi. Tulehduksia aiheuttavat bakteerit pääsevät leviämään suusta verenkiertoon ja kaikkialle elimistöön. Lapsuuden aikaiset ientulehdukset on todettu liittyvän suurempaan verisuonitautien riskiin aikuisuudessa. Yleisesti ientulehduksia aiheuttavia fusobakteereita esiintyy myös suolistossa aiheuttaen mikrobisten epätasapainon ja erilaisia oireita. GutGuiden yksilökohtaisessa mikrobiston analyysissä näemme usein fusobakteerien kohonneen tason ärtyneestä suolistosta kärsivillä. Ne kulkeutuvat syljen ja ruokamassan mukana suolistoon. Suun tulehdusbakteerit on liitetty myös nivelreuman ja Alzheimerin taudin riskiin.  

Tulehdusbakteerien tihutyöt suussa ovat riski koko keholle

Heti syntymän jälkeen vauvan suuhun asettuu bakteerilajien valikoima, joista Streptococcus salivarius-maitohappobakteerit ovat yksi ensimmäisistä suojaavista valtalajeista. Vauva saa mikrobistonsa pääosin äidiltään, siksi äidin suun ja suoliston mikrobiston hyvät bakteerit ovat tärkeitä vauvan tasapainoisen mikrobiston kehittymiselle. Bakteerit siirtyvät perheenjäseniltä toiselle! Näiden S. salivarius -bakteerien tulisi pysyä suussa läpi elämän, osana tasapainoista suun mikrobistoa. 

ToothGuide®-purutabletit sisältävät suojaavia S. salivarius -bakteereita 

ToothGuide®-purutabletit sisältävät erityisiä terveen suun S. salivarius -maitohappobakteereita, joiden vaikutus on useissa kliinisissä tutkimuksissa osoitettu lapsilla ja aikuisilla.  S. salivarius -bakteerit kiinnittyvät suun limakalvoille ja ehkäisevät S. mutans -plakkibakteerien, ientulehdusbakteerien, suun hiivojen lisääntymistä ja samalla myös pahanhajuista hengitystä.

ToothGuide® vihreä perustuote on tarkoitettu sekä lapsille että aikuisille plakin ja ientulehdusten ehkäisyyn. S. salivarius M18 -bakteerit syrjäyttävät myös suussa tummaa väriä tuottavat mikrobit, joita esiintyy erityisesti lapsilla. 

ToothGuide®PLUStuotteen S. salivarius K12 – ja propionibakteerit yhdessä ehkäisevät ientulehdusbakteerien lisäksi suun hiivaa esim. astmaatikoilla, diabeetikoilla, raskausaikana ja kuivan suun ongelmissa.  

ToothGuide®-purutabletteja käytetään illalla hampaiden pesun jälkeen, jolloin S. salivarius -bakteerit saavat rauhassa asettua limakalvoille. Jo 3–4 viikon käytön jälkeen ei-toivottujen bakteerien osuus on vähentynyt ja suojaavien lisääntynyt. Purutabletteja voi käyttää jatkuvasti tai kuureittain suun hyvinvoinnista riippuen ToothGuide®-purutabletit ehkäisevät myös pahanhajuista hengitystä tuottavien bakteerien toimintaa ja toimivat suuta suojaavana ’’suuvetenä’’. 

Esimerkkitutkimus 1. ToothGuide®-purutabletteja käyttö vähensi merkittävästi 8-9-vuotiaiden suomalaisten lasten (n=40) S. mutans -bakteerien osuutta 4 vko:n käytöllä, 1 purutabletti/vrk (Salminen S. 2017. HY Hammaslääket.) 
Esimerkkitutkimus 2. Suomalaisten aikuisten (n=26) suun mikrobistossa S. mutans- ja ientulehdusbakteerit vähenivät merkittävästi 1 kk aikana ToothGuide®-purutabletteja käytöllä (1 tabletti /vrk) (GutGuide data 2017) 

Myös lemmikkien suut tarvitsevat suojaavia bakteereita!

Ientulehdukset ja parodontiitti ovat koirien ja kissojen yleisimpiä vaivoja. Jopa 80% lemmikeistä kärsii niistä elämänsä jossain vaiheessa. Samanlaiset tulehduksia aiheuttavia bakteerilajeja on lemmikeillä kuin meillä ihmisilläkin. Pahanhajuinen hengitys on tulehduksen ensimerkki.  Hoitamaton tulehdus etenee parodontiitiksi ja voi edetä muualle elimistöön verenkierron kautta aiheuttaen tulehduksia kuten ihmisilläkin.  

GutGuide on tutkinut ja kehittänyt suuta suojaavan PetGuide®-maitohappobakteerituotteen kissoille ja koirille. Tuotteen sisältämä Streptococcus thermophilus, Lactobacillus plantarum ja Lactobacillus rhamnosus -bakteeriyhdistelmä syrjäyttää tutkimusten mukaan suun ientulehdusbakteereita merkittävästi 4-5 viikon käytön aikana ja vähentää pahanhajuista hengitystä eri rotuisilla kissoilla ja koirilla.   

PetGuide-bakteerijauheen voi ripotella kuivaruoan päälle tai harjaamalla lemmikin suuhun, jos harjaus onnistuu. Suojaavat bakteerit tarttuvat suun limakalvoille jauheen kostuessa syljen vaikutuksesta. 

Jaa uutinen

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä