Siirry pääsisältöön

Blogi

Näkymättömät ”taikapöpöt” eli probiootit suojaavat ikääntymisen merkeiltä

Meistä jokainen vanhenee ja ikääntyvän ihon suojasta huolehtiminen on äärimmäisen tärkeää, sillä saatamme altistua elämän aikana lukuisille haitallisille ympäristötekijöille kuten:

  1. Ryppyjä ja värimuutoksia aiheuttaville auringon UV-säteille.
  2. Kollageenia vaurioittaville ja elastisuutta vähentäville ilmansaasteille/kemikaaleille.
  3. Verenkiertoa heikentävälle ja ihoa kuivattavalle tupakoinnille.
  4.  Epäterveelliselle, ihoa vanhentavalle ruokavaliolle. Ruokavalio vaikuttaa ihoon myös suoraan suoliston kautta, sillä se ohjaa suolistomikrobiston koostumusta, jolla puolestaan on yhteys koko kehon immuunijärjestelmään.
Ihon ikääntymisen syitä ja seurauksia.

Ihon ikääntyminen on monimutkainen biokemiallinen, mutta myös yksilöllinen prosessi. Muutoksiin voidaan vaikuttaa vähentämällä altistusta ulkoisille ympäristötekijöille ja suojaamalla ihoa niiden vaikutuksilta. Terveellä iholla on luonnollinen suojaava mikrobisto, johon kuuluu monimuotoinen bakteerilajien kirjo. Laktobasillit kuuluvat tähän luonnolliseen ihon mikrobistoon. Laktobasillejakin on hyvin erilaisia ja niiden toimintamekanismit poikkeavat toisistaan. Tietyt suojaavat, probioottiset laktobasillit kuten fermentoidusta kaalista eristetty Lactobacillus plantarum LB 244R® korjaavat ihon happamuutta tuottamalla vapaita rasvahappoja sekä entsyymejä, jotka lisäävät ihon kimmoisuutta ja kosteuden säilymistä. Laktobasillit tuottavat myös antioksidanttisia yhdisteitä, estävät ei-toivottujen bakteerien lisääntymistä ja aktivoivat ihon paikallista vastustuskykyä.

Laktobasillit kuuluvat ihon luonnolliseen mikrobistoon

Probiootit ovat kliinisesti tutkittuja, terveysvaikutteisia, eläviä maitohappobakteereja. Hyödylliset maitohappobakteerit liitetään yleensä suoliston terveyteen ja suolistomikrobistoon, jonka kautta ne vaikuttavat koko kehon hyvinvointiin, mutta erilaisia probioottilajeja ja -kantoja elää myös nenän, nielun ja suun alueella sekä iholla. Mikrobiologinen nyrkkisääntö on, että mikrobiston tasapainon järkkyessä suojaavien bakteerien osuus vähenee ja vastustuskyky heikkenee. Tämä pitää paikkansa myös iholla ja mikrobiston dysbioosi eli epätasapaino johtaa iho-ongelmiin kuten akneen, ekseemaan, punoitukseen tai ennenaikaisiin ikääntymisen merkkeihin: ryppyihin, juonteisiin, liskoihoon, pigmenttiläiskiin ja elastisuuden vähenemiseen.

Probioottisten laktobasillien vaikutuksia ihoon.

Ikääntyvän ihon suoja: Lactobacillus plantarum LB244R -probiootti

skinGuide Anti-Age-probioottiöljy sisältää eläviä L. plantarum LB244R® -bakteereja ja se on kliinisesti tutkittu 49-65-vuotiailla naisilla. Ihon ikääntyminen alkaa kuitenkin jo 25-vuotiaana. Anti-Age-probioottiöljyn tuloksia voi säännöllisen käytön jälkeen odottaa aikaisintaan kuukauden päästä, sillä iho uudistuu noin 4 viikossa ja vanhemmiten vielä hitaammin. 

skinGuide Anti-age-probioottiöljy:

Kliiniseen tutkimukseen osallistui 23 ihotyypiltään normaali tai kuivaihoista 49-62 -vuotiasta naista. Lactobacillus plantarum -öljyä käytettiin päivittäin aamuin ja illoin 2 tippaa kasvojen iholle. Tutkimuksessa seurattiin öljyn vaikutuksia ihon elastisuuteen ja kosteuteen, silmäryppyihin sekä pigmenttiläiskien väriin 1kk ja 2kk käytön aikana. Kaikissa neljässä osa-alueessa tapahtui merkittävä muutos: ihon elastisuus ja kosteus tasapaino paranivat, silmäkulmarypyt vähenivät ja pigmenttiläiskien väri vaaleni.

Lähde: Elvebakken H.ym 2023. Topical L. plantarum LB244R ointment alleviates skin ageing. J. cosmet Dermatol DOI:10.1111/jocd 15657

Probioottisten laktobasillien vaikutuksL. plantarum LB244R®-bakteeriöljyn käyttö vaikutti ikääntymisen merkkeihin kuten ihon elastisuuteen, silmäkulmaryppyihin, ihon kosteuteen ja pigmenttitäplien väriin merkittävästi.

Miten suoliston mikrobisto vaikuttaa ihon hyvinvointiin?

Suolisto on elimistön suurin immunologinen elin ja suolistosta on viestiyhteys ihoon immuunijärjestelmän kautta. Suoliston mikrobisto on lajirunsaudeltaan paljon ihon mikrobistoa monimuotoisempi. Suolistomikrobiston epätasapainon (dysbioosi) tiedetään vaikuttavan koko kehon hyvinvointiin. Esimerkiksi atooppisesta, kuivasta ihosta kärsivillä suolistomikrobiston epätasapaino on yleistä ja hyödyllisten bakteerien, bifidobakteerien sekä laktobasillien osuus on merkittävästi vähentynyt. Tällöin immuunijärjestelmä ja yhteys ihoon ei myöskään ole toimiva. Onneksi suoliston mikrobistoon voi vaikuttaa kuitupitoisella ruokavaliolla sekä kuitu-ja bakteerilisillä. GutGuide®Proskin-bakteerilisä sisältää tutkittuja laktobasilleja ja bifidobakteereita, jotka vahvistavat suoliston iho-yhteyttä.

Ihon kuntoon voi vaikuttaa tukemalla hyödyllisten bakteerien toimintaa niin ulkoisesti (ihon mikrobisto) kuin sisäisesti (suolistomikrobisto).

Jaa uutinen

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä