Siirry pääsisältöön

Blogi

Mitä GutIndex®-analyysi kertoo? Usein kysyttyä suolistomikrobistotestistä.

Annika Mäyrä, MML, mikrobiologi

Toimivan ja hyvinvoivan suoliston mikrobistolla on suuri vaikutus terveyteen niin suolistossa kuin koko kehossa. Suolistomikrobisto koostuu yli 1500 bakteerilajista, joista osaa on paljon ja osaa hyvin vähän. Tasapainoinen mikrobisto sisältää riittävän määrän hyödyllisiä bakteerilajeja, jotka pystyvät estämään ei-toivottujen bakteerilajien lisääntymisen. Köyhä ja yksipuolinen mikrobisto viittaa erilaisiin elimistön tulehduksellisiin sairauksiin ja aiheuttaa usein myös suolisto-oireita. Mikrobiston yhteydestä terveyteen on jo paljon tieteellistä näyttöä ja mikrobiston analysoiminenkin on jo mahdollista.

Suomalaisten mikrobiologien perustama GutGuide® on kehittänyt suun ja suoliston mikrobistoanalyysejä jo 10 vuotta ja erilaisista bakteereihin liittyvistä ongelmista on jo paljon tutkimustuloksia. GutIndex®-suolistomikrobistoanalyysit tehdään GutGuiden omassa laboratoriossa Salossa.

Kóska asiakkailta tulee paljon suolistomikrobiston analyysiin liittyviä kysymyksiä, kokosimme ne yhteen, ja niihin vastaa mikrobiologimme Annika Mäyrä.

Kysymys: Mitä GutGuiden GutIndex®-analyysissä nähdään suoliston mikrobistosta?

Koska mikrobisto on niin monimuotoinen, on mahdotonta ja tarpeetonta analysoida kaikkia lajeja. GutGuiden analyysissä bakteerilajit analysoidaan suurempina ryhminä, jolloin tuloksia on helpompi ymmärtää ja mikrobiston tasapaino nähdään selkeämmin. Esimerkiksi bifidobakteerilajeja on useita erilaisia ja niiden osuus vaihtelee yksilökohtaisesti. Oleellista on kuitenkin koko bifidobakteeriryhmän riittävä kokonaismäärä. Vastaavasti ei-toivotut, usein oireita aiheuttava gammaproteobakteeriryhmä koostuu useasta bakteerilajista, suurimpana kolibakteerit. Tärkeää on myös mihin yksilön tuloksia verrataan. GutGuide-analyysin pohjana on vertailuaineisto terveistä, sekaruokaa syövistä, suomalaisista aikuisista. Näin nähdään ovatko yksilön tulokset tavoitealueella. Yksilökohtaisia eroja on aina ja näiden elävien bakteerien analysoiminen ei ole yhtä aukotonta kuin vaikka D-vitamiinin.

Kysymys: Millä perusteella GutGuiden GutIndex®-analyysissä bakteeriryhmät on valittu?

Bakteeriryhmät on valittu tutkimustiedon perusteella, jota tulee jatkuvasti lisää. Mikrobiston yhteydestä on selvää näyttöä jo esim. suolistosairauksien (IBS, IBD, Crohnin tauti, keliakia), ylipainon, diabeteksen, reuman, neurologisten sairauksien (mieliala), covid 19-infektion ja ruokavaliomuutosten suhteen. Analyysiin lisätään bakteeriryhmiä uusien tutkimustulosten perusteella.

Kysymys: Koska kannattaa tehdä suolistomikrobistoanalyysi?

Suurin osa GutGuide®-laboratorioon tulevista analyyseistä on suolisto-oireisilta (IBS) henkilöiltä. Toinen suuri ryhmä on atopiasta kärsivät aikuiset ja myös lapset ja kolmas ylipainosta kärsivät. Mikrobisto on lähes poikkeuksetta epätasapainossa kaikissa näissä tapauksissa ja erityisesti hyödyllisten ryhmien osuus on usein romahtanut. Tulosten perusteella voidaan tilanteeseen onneksi vaikuttaa eri keinoin, joita analyysiin perusteella suositellaan. Keinoja ovat esim. ruokavaliomuutokset, eri mekanismein toimivat bakteeri- ja kuitulisät.

Blogiartikkelista ”7 syytä miksi tehdä suolistomikrobistotesti” voi lukea lisää milloin suolistomikrobistotesti kannattaa tehdä.

GutIndex®-arvo kuvaa suolistomikrobiston tasapainoa.

Kysymys: Kannattaako analyysi tehdä, jos ei ole mitään suolisto-oireita?

Mikrobisto voi olla epätasapainossa ilman mitään suolisto-oireita esimerkiksi rajoitetun ruokavalion tai lääkkeiden vaikutuksesta. Esimerkiksi antibioottikuurin vaikutus voi näkyä hyvin pitkään kuurin jälkeen ja mikrobisto on voinut jäädä epätasapainoon. Myös ylipainoon liittyy mikrobiston tietynlainen suolisto-oireeton epätasapaino ja tällöin painonhallinta on hankalaa.  Tasapainoinen mikrobisto edistää ruoka-aineiden aineenvaihduntaa! Epätasapainoinen mikrobisto liittyy immuunijärjestelmän ja hermoston välityksellä koko kehon hyvinvointiin, ihon kuntoon, vastustuskykyyn, painonhallintaan ja mielialaan – myös ilman suolisto-oireita.

Kysymys: Miten erilaiset ruokavaliot näkyvät suoliston mikrobistossa?

Erilaiset rajoitetut ruokavaliot muokkaavat mikrobistoa. Esimerkiksi vähähiilihydraattinen, keto-, FODMAP ja gluteiiniton ruokavalio on usein kuituköyhä ja silloin hyödyllisille bakteeriryhmille ei ole ravinnetta suolessa ja näiden bakteerien osuus vähenee merkittävästi. Runsaskuituinen sekaruokavalio on hyvä pohja myös mikrobiston kannalta.

Kysymys: Vaikuttavatko ientulehdukset suolistomikrobistoon?

On hyvin tunnettua, että suussa ientulehduksia aiheuttavat bakteerit liittyvät sydän- ja verisuonitautien, kehon tulehdusten ja mahdollisesti myös Alzheimerin taudin riskiin. Uusimpien tutkimustulosten mukaan yleisesti ientulehduksia aiheuttavia fusobakteereita löytyy myös kohonneita määriä ärtyneestä suolistosta ja niillä on todettu yhteys paksusuolen syövän riskiin. Suussa on omanlaisensa mikrobisto ja hyvien suojaavien bakteerien ylläpito suussa tukee taistelussa tulehdusbakteereita vastaan (ks. ToothGuide®).

Kysymys: Voiko oman suolistomikrobiston muutoksia seurata pidemmän aikaa?

Muutoksia voi seurata ja verrata aiempiin tuloksiin. henkilökohtaiset tulokset säilyvät omalla tilillä. Muutosten vaikutus tapahtuu mikrobistossa noin 1–2 kuukauden aikana. Yksilöllisiä eroja on ja parhaiten sopivat tuotteet löytyvät kokeilemalla – kaikki ruokavaliomuutokset, bakteerit tai kuidut eivät toimi jokaisella samalla tavalla.

Kysymys: Pitääkö ruokavaliota muuttaa ennen GutGuiden GutIndex®-analyysiä?

Ei tarvitse, eikä kannata. Analyysitulos antaa juuri senhetkisen tiedon tilanteesta, ja muutostarpeet voidaan arvioida tuloksen perusteella. Suolistomikrobistoanalyysi voidaan myös toistaa myöhemmin, jolloin voidaan arvioida, toimivatko ruokavaliomuutokset ja ravintolisät mikrobiston suhteen.

Kysymys: Onko näytteen ottaminen ja lähetys helppoa?

Näytteenotto ja lähetys laboratorioon on kehitetty hyvin helpoksi. Yhdistetty näytteenotto- sekä näytteenpalautuslaatikko postitetaan kotiin, ulostenäyte on helppo ottaa sekä säilöä valmiiseen liuokseen ja näytteen lähetys takaisin laboratorioon tapahtuu normaalissa postissa. Näyte säilyy muuttumattomana näytteenottoputken liuoksessa kuljetuksen ajan. Ks. näytteenotonohje.

GutIndex®-suolistomikrobistoanalyysin voi maksaa myös Epassilla. Valitse sinulle sopiva testi, tilaa ja siirry ostoskoriin. Kassalla valitse maksutavaksi Epassi ja vahvista maksu omilla Epassi-tunnuksillasi.

Tilattuasi analyysin saat muutamassa päivässä näytteenottopakkauksen kotiisi ja voit rauhassa ottaa näytteen. Ota näyte su-ma ja postita 24 h:n kuluttua näytteenotosta. Analyysi ja asiantuntijoiden suositukset saat OMA GutGuide -tilille n. 2 viikon kuluttua näytteen saapumisesta laboratorioon.

Jaa uutinen

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä