Siirry pääsisältöön

Blogi

7 syytä miksi tehdä suolistomikrobistotesti

Annika Mäyrä, Mikrobiologi, MML

Intensiivinen suolistomikrobiston tutkimus eri maissa tuottaa jatkuvasti uutta tietoa mikrobiston yhteydestä terveysriskeihin ja sairauksiin. Tutkimuksissa useat yleiset sairaudet tai niiden riskit on jo yhdistetty mikrobiston dysbioosiin eli epätasapainoon, hyödyllisten bakteerilajien alhaiseen tasoon ja ei-toivottujen lajien yliedustukseen mikrobistossa. Onneksi epätasapaino ei ole pysyvä tila, vaan siihen voi lähes aina vaikuttaa. Suolistomikrobisto kannattaa tutkituttaa myös seuraavissa, mikrobiston dysbioosiin liittyvissä tilanteissa.

1. Jatkuva ärsytys suolistossa erilaisin oirein

Suolistosi on herkästi ärsyyntynyt ja oireilee. On turvotusta, kipuja, ripulia, ummetusta tai kaikkia yhdessä. Oireiden syyt ovat usein moninaiset alkaen ruokavaliosta lääkekuureihin ja stressiin, mutta epämääräisistä suolisto-oireista kärsivien suolistomikrobistojen analyyseissä on toistuvasti todettu mikrobiston epätaspainotila. Hyödylliset bakteeriryhmät ovat yleensä olleet hyvin alhaisella tasolla ja ei-toivotut bakteeriryhmät puolestaan kohonneet.

2. Vastuskyky on heikentynyt

Jos sairastut helposti erilaisiin infektioihin, on mahdollista, että vastustuskykysi heikentynyt. Suurin osa kehon immuunivasteessa rakentuu suolistossa, joka on elimistön tärkein immunologinen elin. Epätasapainotilassa oleva mikrobisto ei tue immuunisysteeminen toimintaa ja heikentynyt vastustuskyky näkyy suolistomikrobistossa. Vastustuskykyä voi onneksi aktivoida tukemalla hyödyllisten bakteerilajien määrän lisääntymistä suolistossa

3. Mieliala on maassa ja on univaikeuksia

Mielialasi on harmaa ja sinulla on vaikeuksia nukkua. Suolistosta on mikrobiston ja hermoston kautta useita yhteyksiä aivoihin, ja tutkimuksissa on todettu suolistomikrobiston tasapainon olevan kytköksissä mielialaan. Suolistossa muodostuu yli 80% serotoniinista. Seratoniini vaikuttaa metaboliatuotteiden kautta aivoihin ja myös suolen toimintaan. Voidaan siis hyvällä syyllä sanoa, että tie mielialan kohentumiseen voi käydä suoliston kautta.

4. Painoa kertyy helposti

Painoa kertyy liikunnasta ja ruokavalion tarkkailusta huolimatta. Tutkimuksissa on havaittu, että eri henkilöillä samasta ruoasta varastoituu kehoon eri määriä rasvaa. Syyn on todettu olevan suoliston bakteerilajien erilaisessa energiametaboliassa ja kohonnut ei-toivottujen bakteerien määrä edesauttaa rasvan kertymistä.

5. Atooppinen ja kuiva iho

Talviaikana on ihon kanssa ongelmia ja atooppinen ihottuma vaivaa. Suolistosta on immuunisysteemin kautta yhteys ihoon, ja on todettu, että mikrobiston epätasapaino ja hyödyllisten bakteerilajien alhainen taso liittyy atooppisen ihon ongelmiin. Immuunisysteemiä voidaan vahvistaa suoliston kautta.

6. Ravintoaineiden imeytyminen on heikentynyt

Suolen pintarakenteiden kunto ja suolen läpäisevyys vaikuttavat ravinteiden imeytymiseen. Suolen pintaa peittää suolinukka eli villus, joka nostaa imeytymisen pinta-alaan noin sulkapallokentän kokoiseksi. Bifidobakteerien ja laktobasillien on todettu stimuloivan suolinukan uusiutumista. Esimerkiksi keliaakikoilla suolinukka on kärsinyt ja myös bifidobakteerien osuus todettu alhaiseksi. Mikrobiston tasapaino ja hyödyllisten bakteerien osuus on tärkeä suolen kunnon ja ravintoaineiden imeytymisen kannalta.

7. Hyödyllisten suolistobakteerien seuranta ruokavaliota optimoidessa

Eri ruokavaliot toimivat eri yksilöillä eri tavoin. Kuidut ruokkivat hyödyllisiä suolistobakteereita, mutta usein on mahdotonta sanoa etukäteen, miten joku kuitu yksilöllisesti vaikuttaa. Kokeilemalla selviää, millainen hyödyllisten bakteerien toimintaa tukeva ruokavalio sopii parhaiten omalle suolistolle. Kokeiluissa maltti on valttia, sillä ruokavaliomuutokset voidaan havaita suolistomikrobistossa n. 3-4 viikon jälkeen. Suolistomikrobistonanalyysillä muutokset voidaan todentaa. Esimerkiksi GutGuide®GutIndex-suolistotestin voi vaivattomasti tehdä kotona ja lähettää näytteet suomalaiseen GutGuide-laboratorioon. Analyysin tuloksen voi lukea noin 2 viikon kuluttua OMA GutGuide – tililtä. Analyysi sisältää myös ohjeita mikrobiston tasapainottamiseksi. GutGuide-mikrobiologit vastaavat myös kysymyksiin: info@gutguide.fi

Jaa uutinen

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä