Siirry pääsisältöön

Blogi

Ravintosuosituksista puuttuvat terveyttä edistävät mikrobit

Annika Mäyrä, MML, mikrobiologi

Luonnonvarakeskuksen (LUKE) ja Tampereen yliopiston tutkijat Merja Roslundin, Aki Sulkasen ja Olli Laitisen julkaisema katsaus kuvaa erinomaisesti elinympäristömme vaikutusta suolistomikrobiston tärkeään monimuotoisuuteen ja  sen  vaikutuksista terveyteemme. Kaupunkiympäristö, ’’liian’’ puhdas ympäristö ja steriili, pitkälle prosessoitu ruoka eivät tuo suolistoomme tarpeeksi erilaisia bakteereita. Kommentoin ja avaan lisää seuraavassa katsauksen muutamia kohtia perustuen suomalaisen mikrobiologian alan yrityksen GutGuiden tutkimuksiin.

”Mikrobien syöminen voi edistää suolistomikrobiston ja immuunipuolustuksen kehittymistä katsauksessa todetaan. Sama havainto on todettu useissa epidemiologisissa tutkimuksissa lasten allergoista. Maalla kasvaneilla lapsilla on merkittävästi vähemmän allergioita kuin kaupunkiympäristössä kasvaneilla. Eli maaseutuympäristö, useat sisarukset ja kotieläimet lisäävät kohtaamisia erilaisten bakteerien kanssa ja samalla vastustuskykyä. Suolisto on suurin elimistön immunologinen elin, jolloin on selvää, että suolistomikrobiston monimuotoisuus aktivoi immuunisysteemiä. Steriilissä ympäristössä bakteerien lajikirjo köyhtyy.

Syömme maaperän mikrobeja, koska niitä väistämättä kulkeutuu maaperästä kasvaneiden kasvien mukana.” Tämä pitää paikkansa. Hyödyllisten laktobasillien ja bifidobakteerien alkuperä on kasveissa. Kaikki fermentoidut kasvi- ja maitotuotteet saivat alkunsa luonnollisesta hapantumisesta eli fermentaatioista, joissa hyödynnettiin kasvien ja ympäristön omaa luonnollista mikrobistoa. Näistä bakteerilajeista on eristetty elintarvikkeiden tuotantoprosesseihin parhaiten sopivat bakteerilajit ja terveysvaikutteisina probiootteina toimivat bakteerikannat. Käytössä olevat laktobasillit ja bifidobakteerit ovat siis kasveissa tyypillisiä lajeja.

Maaperämikrobien monimuotoisuus puuttuu nykypäivinä monen lautaselta ja tämä voi olla yksi tärkeä syy monien nykyisten terveysongelmien taustalla, todetaan katsauksessa. GutGuide on suun ja suoliston mikrobistoja tutkiva suomalainen yritys, joka on analysoinut tuhansien suomalaisten suolistomikrobiston bakteerikoostumuksia vuodesta 2015 alkaen. Mikrobiston monimuotoisuus ja hyödyllisten bakteeriryhmien osuus on todettu vähentyneen useisiin sairauksiin ja myös ruokavalioihin liittyen:

Maaperän syöminen suoraan maasta ei ole turvalllista, koska maaperässä esiintyy taudinaiheuttajia ja haitta-aineita.” Juuri siksi elintarvikkeissa ja probiootteina käytettävät kannat ovat tarkoin tutkittuja yksittäiskantoja, jotka ovat turvallisia. Pääosin kannat ovat erilaisia bifidobakteeri- tai maitohappobakteerilajeja. Eri lajit ja niiden kannat toimivat eri mekanismein ja siksi eri kohderyhmille tulee valita omat toimivat kantansa.

Katsauksessa todetaan: ”Probioottien on todettu edistävän suoliston tasapainoa ja terveyttä, ne kuitenkin sisältävät usein vain yhtä tai kahta bakteerikantaa ja monimuotoisuutta ei ole huomioitu”, Tämä myös pitää paikkansa. Probioottitutkimus on alkanut laajasti 1990-luvulla ja markkinoille tulleet tuotteet ovat patentoituja yksittäiskantoja. Tämä liittyy turvallisuuteen, joka kannoilta vaaditaan ja myös kliinisten tutkimusten vaatimusten mukaan yksittäiskantojen tulokset ovat selkeämmin tulkittavissa. GutGuidessa olemme tiedostaneet tämän ja suolistotuotteemme sisältävät aina useampia bakteerilajeja sekä bifidobakteereita että laktobasilleja. Tiedetään, että yksi bakteerikanta ei välttämättä toimi jokaisella yksilöllä ja siksi monimuotoinen bakteeriseos on tehokkaampi. Bakteerikannat yksinään eivät kuitenkaan voi toimia suolistossa, ellei niille ole ravinteita. Erilaiset kuidut ruokkivat eri bakteerilajeja ja siksi kuidut eli prebiootit ovat oleellinen tuki probioottien toiminnalle. Kuitupitoinen ruokavalio on tärkeä osa suoliston terveyttä.

Tutkimustyö ruoansulatuskanavan mikrobistosta on hyvin intensiivistä kansainvälisesti ja mikrobiston tärkeys on tunnettua monien sairauksien ennaltaehkäisyssä ja oireiden hoidossa. Vaikkei maaperää söisikään voi hyödyllisiä bakteereitaan ruokkia runsaskuituisella ruokavaliolla.  Tutkitut, turvalliset bifido- ja maitohappobakteerit toimivat eri mekanismein suolistossa ja eri tarpeisiin löytyy omat bakteerikantansa.

Jaa uutinen

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä