Siirry pääsisältöön

Blogi

Lasten ummetus on yleistynyt – mikrobiologin hoitovinkit

Annika Mäyrä, MML, mikrobiologi

Aikuisten ummetuksen syynä pidetään elintapoja ja ohjeet ummetuksen ehkäisyyn ja hoitoon ovat pieniä säätöjä arkeen: liiku enemmän, juo riittävästi ja lisää kuituja ruokavaliossa. Myös lapsilla kuitujen ja nesteen lisäys ruokavalioon auttaa ummetukseen. Kuidut ovat ravinnetta suoliston hyödyllisille bakteereille ja siten myös mikrobistolla on oleellinen vaikutus suolen toiminnalle.

Hyvät bakteerit ja kuidut avuksi suolen toimintaan

Aikuisten tulisi saada ruokavaliostaan noin 25–35 g erilaisia kuituja päivässä. Tämä määrä täyttyy harvalla aikuisella ja täyttyminen vaatii erityistä huomioimista. Lapsille ei ole kuitusuositusta, mutta noin 16 g päivässä on ohjeellinen tavoite. Vain kasvikunnan tuotteet, täysjyväviljat, juurekset, hedelmät, marjat ja siemenet sisältävät sekä liukenemattomia että liukoisia kuituja.

Kuva1. Kuitujen osuus kasvikunnan eri lähteissä /100g.

Eri raaka-aineiden kuidut ovat koostumukseltaan erilaisia ja siksi kuituja tulisi saada monista kasvikunnan tuotteista päivittäin. Esimerkiksi kauran β-glukaanikuitu on koostumukseltaan erilainen kuin maissin xylo-oligosakkaridikuitu. Eri bakteerilajit ovat myös nirsoja eivätkä käytä kaikkia kuituja hyödykseen. Liukenemattomat kuidut lisäävät suolen sisällön massaa ja aktivoivat suolen liikettä. Liukoiset kuidut päätyvät paksusuoleen hyödyllisten bakteerilajien, bifidobakteerien, laktobasillien ja Faecalibacterium prausnitziibakteerien ravinnoksi. Näiden bakteerien aineenvaihdunnassa syntyy lyhytketjuisia rasvahappoja, jolloin happamuus suolessa lisääntyy, ei-toivottujen bakteerien elinolosuhteet heikkenevät ja mikrobiston tasapaino paranee.

Bifidobakteerit ovat lasten suolistossa valtalajina. Noin vuoden ikään saakka 70-80 % mikrobistosta on bifidobakteereita ja vähitellen vuosien karttuessa ja ruokavalion monipuolistuessa mikrobiston lajivalikoima lisääntyy. Jo aivan pienten lasten ärtyneen (oireina ummetus, ripuli, kivut, turvotus) suoliston mikrobistossa nähdään bifidobakteerien vähentynyt taso.

Kuva 2. Bifidobakteerit ovat valtalaji lasten suolistossa. Iän karttuessa ja ruokavalion monipuolistuessa bifidobakteerien osuus vähenee ja mikrobiston lajivalikoima kasvaa.

Ummetus on yksi oire ärtyneessä suolistossa

  1. Suolistomikrobiston vaikutus ummetuksessa. Aikuisten ummetusoireissa mikrobisto on epätasapainossa, jossa tyypillistä on bifidobakteerien ja laktobasillien alhainen taso.  Näiden bakteerien lisäys yhdessä liukoisten kuitujen kanssa palauttaa mikrobiston tasapainoon. Lapsilla tulisi olla heti syntymän jälkeen bifidobakteereita mikrobistonsa valtalajina.
  2. Kuitujen vaikutus ummetuksessa. Äidinmaidon galakto-oligosakkaridi-kuitu ruokkii bifidobakteereita. ( Kuva 2) Jos bifidobakteerien osuus vähentyy esimerkiksi kuituköyhän ruokavalion tai antibioottien vaikutuksesta, voi mikrobiston epätasapaino aiheuttaa ärsytysoireita, myös ummetusta. GutGuide®ProVillus-bakteerilisä sisältää bifidobakteereja ja GutGuide®ProBifido-kuitulisän xylo-oligosakkaridikuitu toimii suolistossa hyödyllisten bakteerien ravintona.
  3. Serotoniinin vaikutus suoliston toiminnalle ja hyvään oloon. Suolistossa muodostuu yli 90 % elimistön serotoniinistä ja sillä on todettu vaikutus suolen normaaliin aktiiviseen toimintaan. Hyödylliset bakteerit vahvistavat myös serotoniinin tuotantoa. Serotoniini toimii myös viestinviejänä suolistosta aivoihin ja vaikuttaa mielialaan, uneen, ruokahaluun ja kognitiivisiin toimintoihin – hyvään oloon. Serotoniinia valmistuu suolistossa tryptofaanista, joka on proteiinien rakennusaineena elimistölle välttämätön aminohappo. Tryptofaanin lähteet ruokavaliossa ovat maitotuotteet, liha, kala, kanamunat ja soijatuotteet.

Bifidobakteereilla on tärkeitä tehtäviä suolistossa:

Jaa uutinen

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä