Siirry pääsisältöön

Blogi

Suolistomikrobistolla on yhteys ylipainoon ja diabetesriskiin

Annika Mäyrä, MML, mikrobiologi

Ylipaino ja diabetes ovat yleistyneet huolestuttavasti. Yli 460 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii näistä metabolisista sairauksista. Suoliston mikrobiston epätasapaino (dysbioosi) on jo yhdistetty näihin sairauksiin. Suomalaisen tutkimuksen mukaan ylipainoisten (BMI>26) mikrobisto on epätasapainossa ja poikkeaa useilta osin normaalipainoisten mikrobistosta. Hyödyllisten bakteeriryhmien osuudet ovat vähentyneet, klostridit ja gammaproteobakteerit lisääntyneet. Klostridit ovat normaalia suoliston mikrobistoa, mutta kohonneella tasolla ne on yhdistetty energia-aineenvaihdunnan muutokseen ja viskeraalisen rasvan kertymisen riskiin. Ei-toivottujen gammaproteobakteerien osuus on normaalisti hyvin alhainen, kohonnut taso viittaa matala-asteiseen tulehdukseen.

Lähteet:

Mitä mikrobiston epätasapainolle voi itse tehdä?

Mikrobistoa voi ohjata tasapainoon monipuolisella, kuitupitoisella ruokavaliolla sekä probiooteilla ja prebiooteilla. Kun hyödyllisiä bakteeriryhmiä saadaan lisättyä, ne kontrolloivat ei-toivottujen bakteerien toimintaa ja mikrobiston tasapaino paranee. Suolistot reagoivat eri kuituihin yksilöllisesti, mutta useimmat hyötyvät liukoisista kuiduista, jotka toimivat ravinteena hyödyllisille bifidobakteereille, laktobasilleille ja Faecalibacterium prausnitzii -lajin bakteereille. Myös eri bakteerikannat toimivat yksilöllisesti ja itselle sopivia kantoja voi joutua hakemaan. Noin 1 kk käytön aikana mikrobistossa yleensä nähdä muutos, jos käytössä olevat bakteerit ja kuidut toimivat. Kuitujen osuus ruokavaliossa on oleellinen bakteerien hyvinvoinnin kannalta ja suurin osa suomalaisista ei ’’ruoki’’ suolistonsa bakteereita tarpeeksi hyvin. Kuitusuositus on 25-30g / pv.

Prebioottien (kuitujen) ja hyödyllisten bakteerien vaikutus suolistossa: Hyödylliset bakteerit fermentoivat kuiduista lyhytketjuisia rasvahappoja ja antimikrobisia yhdisteitä. Suolen sisällön happamuus lisääntyy ja ei-toivottujen bakteerien toiminta estyy. Mikrobiston tasapaino paranee.

Megur ym.2022. Prebiotics as a tool for prevention and treatment of obesity and diabetes. Int.J.Sci.23 (11)

Probiootit, eläviä bakteereja sisältävät valmisteet ja prebiootit (erilaiset kuidut) lisäävät lyhytketjuisia rasvahappoja kuten butyraattia, asetaattia ja propionaattia tuottavia bakteerilajeja suolistossa ja juuri rasvahapoilla on vaikutus myös glukoosimetaboliaan. Mikrobiston yksilökohtainen analyysi ja ohjaaminen tasapainoon sekä ruokavalion että bakteeri- ja kuitulisien avulla antaa uusia keinoja myös ravitsemushoitoon.

GutGuidella on kolme hyödyllisten bakteerien ravinteeksi sopivaa liukoista kuitua:

Jaa uutinen

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä