Siirry pääsisältöön

Blogi

Lasten omat hyvät suun ja nielun suojabakteerit

Annika Mäyrä, MML, mikrobiologi

Suun ja suoliston tasapainoinen mikrobisto rakentaa ja suojaa koko kehon terveyttä. Suun mikrobisto suojaa suun ja nielun aluetta ei-toivotuilta bakteereilta ja viruksilta. Suun mikrobisto on erilainen kuin suoliston: suussa on noin 500 eri bakteerilajia, suolistossa yli 1200 lajia. Olosuhteet, erityisesti happi ja sylki, valikoivat suussa viihtyvät bakteerilajit. Eri bakteerilajit asuttavat eri alueita ja lajit myös toimivat erilaisin mekanismein. Bakteerivalmisteita kehitettäessä tämä tarkoittaa, että tuotteisiin pyritään valitsemaan tutkimuksen avulla halutulla kohdealueella parhaiten toimivat bakteerilajit ja kannat. Ei siis ole yhdentekevää mitä bakteerilajeja valmisteet sisältävät.

Yli 40 % lasten lääkärikäynneistä johtuu bakteerien tai virusten aiheuttamista nielutulehduksista. Kun tulehduksia hoidetaan antibiooteilla, ne samalla tuhoavat myös suun, nielun ja suoliston hyödyllisiä bakteereita. Infektiot uusivat tällöin helposti, ei-toivottujen ja myös resistenttien bakteerien sekä hiivojen esiintymisriski kasvaa.

Streptococcus salivarius -bakteerit ovat suun ja nielun omia maitohappobakteereita

Lapsen syntymän jälkeen suuhun asettuvat ensimmäisenä suojaavat Streptococcus salivarius -maitohappobakteerit, joiden tulisi pysyä suussa läpi elämän. Maitohampaiden puhjetessa plakkia muodostavat S. mutans -bakteerit voivat jo lisääntyä. Vanhempien suun bakteerivalikoima on tärkeä lapselle, sillä bakteerit siirtyvät perheessä. Suojaavien bakteerien osuus voi vähentyä ruokailutottumusten (napostelu, makeat välipalat), antibioottikuurien ja huonon hammashygienian johdosta ja samalla ei-toivotut bakteerit voivat ottaa vallan. Ientulehduksia aiheuttavia bakteereitakin esiintyy jo alakouluikäisillä lapsilla.

Lasten hampaiden terveys on yhdistetty aikuisuuden sydän- ja verisuonitautien riskiin. Suomalainen 27 vuoden seurantatutkimus on osoittanut, että lapsuuden yleiset suun infektiot, karies ja ientulehdus, ovat aikuisuudessa riski valtimokovettumataudille. Tutkimukseen osallistuneet lapset olivat 6-, 9- ja 12-vuotiaita. Lapsista 68 %:lla esiintyi tulehdusbakteerien käynnistämää ienverenvuotoa ja 87 %:lla S. mutans -bakteerin aiheuttamaa kariesta (Pussinen ym., 2019).

Patentoidut S. salivarius -kannat

Suussa viihtyvillä S. salivarius -lajin kannoilla on monia toimintamekanismeja. Patentoidut S. salivarius K12 ja M18 -kannat omaavat esimerkiksi seuraavia erityisominaisuuksia:

Myös joidenkin laktobasillikantojen kuten Lactobacillus rhamnosus GG -kannan on todettu suussa estävän S. mutans -bakteerien kiinnittymistä.  Laktobasillit eivät kuitenkaan pysy suun alueella pitkään, sillä ne ovat luontaisesti suolistossa viihtyvä laji. S. salivarius K12 ja M18 -kannat ovat alun perin eristetty terveen lapsen suusta ja siksi ne kykenevät asuttamaan limakalvot. K12- ja M18-kantojen vaikutus suun terveyteen ja mikrobiston tasapainoon on osoitettu useissa tutkimuksissa. Suomessa 8-9 v. lapsilla tehdyssä tieteellisessä selvityksessä havaittiin sekä S. mutans että ientulehduksia aiheuttavien bakteerien osuuden vähenevän merkittävästi 4 viikon päivittäisen S. salivarius M18 -purutablettien käytön aikana.

Kuva 1. Lasten suun mikrobiston tutkimus
S. salivarius M18 -bakteerit vähensivät merkittävästi 8-9 vuotiaitten suomalaisten lasten (n=40) S. mutans -bakteerien osuutta 4 vk:n aikana. Käyttö: 1 purutabletti/vrk. (Salminen S. 2017. HY Lääketieteellinen tiedekunta).
Kuva 2. Lasten suun mikrobiston tutkimus
S. salivarius M18 -bakteerit vähensivät merkittävästi 8-9 vuotiaitten suomalaisten lasten (n=40) ientulehdusbakteereiden osuutta. Indikaattoreina Fusobacterium sp. ja Porphyromonas gingivalis. Käyttö: 1 purutabletti/vrk. (Salminen S. 2017. HY Lääketieteellinen tiedekunta ja GutGuide data).

Purutablettien käyttö

 S. salivarius ja L. rhamnosus GG -bakteereita, ksylitolia ja D-vitamiinia sisältäviä purutabletteja voi käyttää normaalin hammashygienian lisänä iltaisin hampaiden pesun jälkeen, jotta bakteerit saavat yöllä rauhassa asettua limakalvoille . Jo noin 3-4 viikon aikana mikrobistossa nähdään muutos ja S. salivarius syrjäyttää ei-toivottuja bakteereita. Yksi purutabletti sisältää miljardi S. salivarius -bakteeria. Tämä bakteerimäärä riittää muutamaan mikrobiston ja saamaan suojavaikutuksen aikaan.

Jaa uutinen

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä