Siirry pääsisältöön

Tutkimusartikkelit

Pitkäaikaistutkimus: Suun terveys lapsena heijastuu aikuisiän sairastumisriskeihin.

Helsingin yliopiston suu- ja leukasairauksien ja Turun yliopistollisen keskussairaalan pitkässä seurantatutkimuksessa oli mukana 755 koehenkilöä, joita seurattiin 27 vuotta. 1980 tehtiin 6-,9- ja 12- vuotiaille lapsille kliininen suun tutkimus ja vain 5%:lla suu oli täysin terve. 87%:lla lapsista oli kariesta ja 68%:lla ienverenvuotoa. Vuonna 2007 koehenkilöille (noin 30 vuotiaana) tehtiin valtimoseinämän paksuuden tutkimus ja todettiin ientulehduksen ja karieksen määrän lapsuudessa olevan vahvasti yhteydessä kaulavaltimon seinän paksuuteen aikuisena. Tämä kertoo kohonneesta sydän ja aivoinfarktiriskistä. Pitkäaikaistutkimus on julkaistu JAMA Network open-tiedelehdessä keväällä 2019. > Lataa tutkimus

Ei-toivottujen bakteerien lisääntymisen ennaltaehkäisy on tärkeää jo lapsuudessa. Normaalin suuhygienian lisäksi voi suuhun lisätä terveeseen mikrobistoon kuuluvia Streptococcus salivarius -maitohappobakteereita (ToothGuide-purutabletit), joiden on kliinisissä kokeissa todettu syrjäyttävän ei-toivottuja bakteerilajeja sekä lapsilla että aikuisilla.

Jaa uutinen

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä