Siirry pääsisältöön

Blogi

Näkyykö ikääntyminen myös suoliston mikrobistossa?

Annika Mäyrä, MML, mikrobiologi

Väestön maailmanlaajuinen nopea ikääntyminen luo paineita myös terveydenhuollolle. Terveyden edistäminen ja sairauksien ennaltaehkäisy ovat yhteiskunnan kannalta edullisempaa kuin sairauksien hoito ja siksi hyvinvoinnin ylläpitoon haetaan jatkuvasti uusia keinoja. Terveydenhuollon haastetta lisää se, että meistä jokainen ikääntyy yksilöllisesti. Monimutkaiseen ikääntymisprosessiin liittyy useita biologisia muutoksia, joihin vaikuttavat perintötekijät, elintavat, ruokavalio, sairaudet, lääkitykset ja myös suolistomikrobiston ¨kunto¨.

Jo vuosisata sitten Nobelin lääketieteen palkinnon saanut mikrobiologi Elie Metchnikoff arveli, että terveyteen ja myös aivotoimintaan voidaan vaikuttaa hyvillä bakteereilla. Teoksessaan The Prolongation of Life; Optimistic Studies 1907 Metchnikoff kehitteli teoriaa maitohappobakteerien positiivisesta vaikutuksesta ikääntymiseen ja tuli samalla luoneeksi pohjan suolistobakteerien tutkimukselle. Uusien tutkimustulosten mukaan ikääntymisprosessi todella näkyy myös suoliston mikrobistossa. Mikrobiston monimuotoisuus vähenee ja erityisesti bifidobakteerien osuus laskee samalla kun matala-asteiseen tulehdukseen liittyvien bakteerilajien osuus lisääntyy. Fysiologisen ikääntymisen lisäksi bakteerilajien tasapaino horjuu esimerkiksi lääkitysten, ruokavaliomuutosten ja fyysisen aktiivisuuden vähenemisen takia. Samalla alttius kroonisille sairauksille ja infektioille lisääntyy.

 Yli 100-vuotiaiden suolistomikrobistoa on tutkittu vähän

Muutamat tutkimukset yli 100-vuotiaiden vanhusten mikrobistosta ovat mielenkiintoisia. Hyvinvoivien yli 100-vuotiaiden italialaisten suolistomikrobistossa juuri hyödyllisten bifidobakteerien runsas osuus oli yllättäen merkittävä. Vastaavasti japanilaisten yli 100-vuotiaitten vanhusten mikrobisto sisälsi erityisesti antimikrobisia yhdisteitä tuottavia bakteerilajeja. Yleisesti todettiin, että japanilaisten vanhusten mikrobisto oli hyvin monimuotoinen ja rikas sekä sisälsi runsaasti hyvää tekeviä bakteerilajeja. Myös GutGuiden suolistomikrobistotietokannassa näkyy selvästi, kuinka yli 60-vuotiaitten mikrobistossa tarpeellisten bifidobakteerien osuus vähitellen laskee ja ei-toivottujen lajien osuus nousee.

Japani on ollut probioottien ja suolistobakteerien tutkimuksessa ja tuotekehityksessä edellä muuta maailmaa. Jo vuonna 1935 alkoi Lactobacillus casei Shirota –bakteerikantaa sisältävän Yakult -probioottisen maitojuoman valmistus. Juoma on yhä kaiken ikäisten japanilaiset päivittäisessä käytössä. Muualla maailmassa suolistomikrobiston tutkimus aloitettiin toden teolla vasta 1990-luvulla, jolloin esimerkiksi Suomessa Valion Lactobacillus rhamnosus GG -bakteeria sisältävät Gefilus-tuotteet tulivat markkinoille. Nykyään kaupoista löytyy useita erilaisiin bakteerikantoihin perustuvia suoliston hyvinvointituotteita.

Miten mikrobiston muutokset vaikuttavat terveyteen?

Suolisto on elimistön suurin immunologinen elin, jonka kautta myös vastustuskyky rakentuu. Mikrobiston epätasapaino hyvien ja huonojen bakteerien suhteen eli dysbioosi heikentää immuunisysteemin toimintaa ja voi johtaa kroonisiin tulehduksiin. Epätasapaino liittyy myös suolenseinämän heikkenemiseen, jolloin elimistöön vuotaa infektioita aiheuttavia ei-toivottujen bakteerien yhdisteitä. Nämä muutokset voivat olla riskinä metabolisille sairauksille kuten diabetes, ylipaino, rasvamaksa, sydänsairaudet sekä neurologiset sairaudet (suolisto – aivot yhteys). Myös yhteys covid19-infektion vakavuuteen on todettu.

Hyödylliset bifidobakteerit ovat suolistomikrobiston suuri, tyypillinen ryhmä, jonka osuuden on todettu vähenevät ikääntyessä. Tunnetusti tärkeät bifidobakteerit: 1. tiivistävät suolen seinämän rakennetta ja parantavat suolinukan kuntoa, 2. ehkäisevät ja vaimentavat tulehdusreaktioita, 3. tuottavat B-ryhmän vitamiineja sekä 4. stimuloivat kehon immuunisysteemiä.

Yhteenveto

”Haurailla vanhuksilla suoliston mikrobiston epätasapaino on lisääntynyt, hyödyllisten lyhytketjuisia rasvahappoja tuottavien bakteerilajien osuus vähentynyt ja ei-toivottujen infektioita aiheuttavien lajien osuus on kasvanut. Tämä lisää suolen läpäisevyyttä, ei-toivottujen bakteerien ja niiden endotoksiinien vuotamista suolistosta elimistöön, jolloin riski tulehduksellisiin reaktioihin kasvaa”. (Ragonnaud E, Biragyn A. 2021. Gut microbiota as the key controllers of “healthy” aging of elderly people. Immun Ageing 18:2–11)

Mikrobiston muutokset alkavat ikääntyessä vähitellen jo vuosia ennen vanhuutta. Hyvä uutinen kuitenkin on, että suoliston mikrobistoon voi vaikuttaa kuitupitoisella ruokavaliolla ja probioottibakteeri- sekä kuitulisillä. Kuidut toimivat hyödyllisten bakteerien ravinteena suolessa. Oma suolistomikrobisto on helppo tutkituttaa esim. kotona otettavalla GutIndex® TOTAL -suolistomikrobistotestillä. Testien avulla voi myös seurata ruokavalion ja bakteerilisien vaikutuksia mikrobistossa. Ainoastaan kokeilemalla löytyvät yksilöllisesti parhaiten sopivat keinot suolistomikrobiston tasapainon ylläpitämiseksi.

Jaa uutinen

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä