Siirry pääsisältöön

Blogi

Lasten syksyinen flunssa- ja räkäkierre on taas alkanut

Annika Mäyrä, MML, mikrobiologi

Kesän jälkeen D-vitamiinivarastot ovat täynnä ja suoliston mikrobistokin on monipuolistunut ulkoleikeissä. D-vitamiinivarastot kestävät noin pari kuukautta, jonka jälkeen taas tarvitaan tankkausta. Tarhojen ja koulujen alkaessa alkavat virukset liikkua lasten lähikontakteissa. Pienet, 1-3 vuotiaat lapset sairastavat eniten, koska vastustuskyky rakentuu vasta sitä mukaa kuin lapsi kohtaa uusia bakteereita ja viruksia. Kylmät säät ja vilustuminen parantavat virusten iskukykyä – kierre voi alkaa! Noin 5-10% lapsista ajautuu infektiokierteeseen ja hengitystieinfektioita on tyypillisesti 8-12 kertaa vuodessa. Tästä on jo haittaa lapsen ja perheen elämälle.

Miten vastustuskykyä voi vahvistaa suoliston kautta?

Suoliston hyödyllisillä bakteerilajeilla on monia tehtäviä, ja ne toimivat eri mekanismein koko kehon hyväksi. Yksi niiden tärkeimmistä tehtävistä on rakentaa vastustuskykyä suoliston kautta. Suoliston hyödyllisiä bakteereita ovat bifidobakteerit, laktobasillit ja Faecalibacterium prausnitzii -lajin bakteerit.

Lapsilla bifidobakteerien osuus mikrobistossa on suuri: 80-90% vauvaiässä ja edelleen tarhaikäisillä 20-30%. Bifidobakteerit aktivoivat immuunisysteemiä, vaikuttavat suolen läpäisevyyteen tiivistäen suolen rakenteita ja stimuloiden suolinukan kasvua. Kun ravinteiden imeytymispinta-ala kasvaa, paranee niiden imeytyminen. Bifidobakteerit ehkäisevät ei-toivottujen bakteerien ja virusten toimintaa, estävät niiden kiinnittymistä limakalvoille ja vaimentavat siten tulehdusreaktioita. Ne tuottavat myös B-vitamiineja ja tärkeitä lyhytketjuisia rasvahappoja. Erilaiset kuidut ruokkivat bifidobakteereita.

Laktobasillit ovat toinen tärkeä bakteeriryhmä lapsilla. Kaikki laktobasillit eivät pääse suolistoon asti. Kaikki laktobasillit eivät pääse suolistoon asti, vain osa kannoista, jotka kestävät vatsalaukun happamuuden ja pystyvät kiinnittymään suolen pintarakenteisiin.

Kuten bifidobakteerit myös laktobasillit rakentavat koko kehon immuunisysteemiä ja nostavat vastustuskykyä suoliston kautta. Useita tutkimuksia on julkaistu laktobasillikantojen tehosta allergoiden ja atopian ehkäisyssä.

Mielenkiintoista on, että tietyt laktobasillit pystyvät stimuloimaan vastustuskykyä myös ylähengitysteiden limakalvoilla suolistosta käsin ja syljen vasta-aineiden osuus on osoitettu näin nousevan. Vasta-aineet ehkäisevät ylähengitysteiden ja nielun alueella sekä tulehduksia aiheuttavien bakteerien, että virusten lisääntymistä. Lactobacillus rhamnosus CRL 1505 on tällainen erityinen kanta. Esimerkiksi 6 kuukauden 298 lasta käsittäneessä tutkimuksessa 2-5 vuotiaat lapset saivat 1000 milj. laktobasillia päivässä. Vain 34%:lla laktobasilliryhmän lapsista oli tutkimusaikana ylähengitystieoireita, vertailuryhmällä 66%:lla. Myös suolisto-oireet (esim. ripulitaudit) ja antibioottikuurien käyttömäärä vähenivät samassa suhteessa. Lactobacillus rhamnosus CRL 1505 toimii sekä paikallisesti suoliston että myös ylähengitysteiden suojana stimuloiden vasta-aineiden muodostusta. Erilaiset kuidut ruokkivat myös laktobasilleja suolistossa.

ProImmuno-tuote sisältää lasten Bifidobacterium lactis BLC1 ja Lactobacillus CRL1505 ja SP1-kannat, joilla suojataan sekä suolistoa, että vahvistetaan koko kehon vastustuskykyä.

Lähteet: Villena J.ym 2012. Int J Biotechnol 1:189 ja Kitazawa H., Villena J.2014.Frontiers in Immunol. 5:1

Miten vastustuskykyä voi vahvistaa nielun alueella paikallisesti?

Yli 40% lasten lääkärikäynneistä johtuu bakteerien ja virusten aiheuttamista nielutulehduksista. Myös COVID-19 virus iskee tyypillisesti ensimmäiseksi nielun alueelle. Tulehduksia hoidetaan antibiooteilla, jotka hävittävät myös hyödylliset bakteerit. Infektiot uusivat helposti ja resistenttien bakteerien riski kasvaa.

Suu-nielun alueella on oma mikrobistonsa, joka poikkeaa suoliston mikrobistosta. Lapsen syntymän jälkeen limakalvoille alkaa muodostua luonnollinen suojamikrobisto ja pioneerilajina on Streptococcus salivarius –maitohappobakteerit. S.salivarius suojaa suu-nielun aluetta ei-toivottuja bakteereita ja viruksia vastaan kiinnittymällä alueen limakalvoille. Tämän bakteerilajin tulisi pysyä suun suojana läpi koko elämän. Kuitenkin esim. antibioottikuurit, lääkitykset ja ruokavalio (napostelu) voivat aiheuttaa epätasapainon mikrobistossa ja suoja häviää. Suojabakteereja voi lisätä limakalvoille esimerkiksi ToothGuide-purutableteilla.

S. salivarius K12 -kanta on erityinen suun oma bakteeri, joka tuottaa ei-toivottuja bakteereita ja viruksia ehkäiseviä yhdisteitä. Kannasta on jo paljon tutkimustuloksia ja käyttökokemuksia sekä suun että nieluinfektoiden ehkäisyssä. Esimerkiksi 3-12 vuotiaitten lasten nielututkimuksessa S. salivarius K12 -purutabletit vähensivät merkittävästi nielutulehdusten uusimista (96%) sekä antibioottikuureja (97%) 3 kk seurannan aikana. BactoGuide-purutabletit sisältävät S. salivarius K12 -maitohappobakteerikantaa.

Lähteet: Di Pierro ym 2014. Drug Health PAtient Saf. 13:15 ja DiPierro ym2016. Drug Health PAtient Saf 21:77

Entä suojavaikutus COVID-19 viruksia vastaan?

Useita tutkimuksia on jo julkaistu hyödyllisten bakteerilajien suojavaikutuksesta COVID-19 viruksia vastaan. Suoliston tasapainoisen ja riittävän hyödyllisten bakteerien osuuden on todettu suojaavan COVID-19 infektion suolisto-oireilta. Samoin long covidin oireissa on kiinnitetty erityistä huomiota suolistomikrobiston tasapainon palauttamiseen. Myös nielun S. salivarius K12 -bakteerilla on osoitettu alustavissa tutkimuksissa suojavaikutus COVID-19 viruksia vastaan

Jaa uutinen

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä