Siirry pääsisältöön

Blogi

Kissani ja minä: siirrämmekö suolistobakteereita toisillemme?

Annika Mäyrä, Mikrobiologi ja Kaneli-kissa, Tuotetestaaja

Nyt on sitten todistettu, että kissojen ja niiden omistajien, erityisesti naispuolisten, suoliston mikrobistot ovat lähellä toisiaan. Omistajan mikrobiston lajivalikoima ja rikkaus lisääntyy kissan tultua taloon ja lemmikin sekä omistajan mikrobistot muuttuvat keskenään samankaltaisiksi. Miespuolisilla omistajilla näin ei käy. Ilmeisesti heillä ei ole niin läheinen suhde kissaansa. En kyllä ihmettele tätä tulosta, sillä niin symbioosissa elämme kissani Kaneli ja minä. Du G, Huang H, Zhu Q, Ying L (2021) Effects of cat ownership on the gut microbiota of owners. PLoS ONE 16(6): e0253133.

Tietämättä vielä tästä tutkimustuloksesta GutGuide® kehitti suun ja suoliston bakteerituotteet kissoille ja koirille jo muutama vuosi sitten. Tuotteisiin valittiin turvalliset bakteerikannat niin lemmikeille kuin omistajille. Tuotekehityksen taustalla olivat GutGuiden ihmisille kehittämät ToothGuide® suun bakteerituotteet. Tiedettiin, että ihmisen suun asuttavat heti lapsuudessa Streptococcus salivarius maitohappobakteerit, joiden tehtävänä on suojata suu läpi elämän. Bakteerilaji elää suun ja nielun alueella ja ehkäisee plakkia, ientulehdusbakteerien toimintaa ja myös nielutulehduksia aiheuttavia S. pyogenes bakteereita. Näiden ihmisperäisten tutkimustulosten perusteella oli lemmikkien tarkastelu helppo aloittaa, vaikka sylkinäytteiden otto olikin hieman hankalampaa karkuun pyristelevältä vastahakoiselta Persialaiskissalta kuin auliisti kuppiin sylkevältä ihmiseltä.

Ientulehdukset vaikuttavat eläinten terveyteen

Ientulehdus ja hampaiden kiinnityskudostulehdus ovat koirien ja kissojen yleisimpiä vaivoja. Jopa 80% lemmikeistä kärsii niistä elämänsä aikana. Tulehduksen aiheuttavat ienrajaan ja hampaiden pinnalle kertyvät ei-toivotut bakteerit. Pahanhajuinen hengitys on ientulehduksen ensimerkki. Hoitamaton ientulehdus vaikuttaa eläimen koko terveyteen kuten ihmiselläkin.

Suun hyvinvointiin kehitetty PetGuide®-bakteerijauhetuote tutkittiin kissoilla (Exotic ja Persilaisia) ja koirilla (Pomeranian ja Perunkarvattomat). Sekä kissoilla että koirilla todettiin ientulehdusbakteerien merkittävä väheneminen 4-5 viikon bakteerituotteen käytön aikana. Bakteerijauhetta ripoteltiin kuivamuonan päälle päivittäin. Koska koirien ja kissojen suusta löytyi samoja ientulehdusbakteereita kuin ihmisillä, siitä päättelen, että minulla ja kissallani Kanelilla on myös suussa samat bakteerit, ei vain suolistossa.

Lemmikkien suoliston hyvinvointia tukevat tietyt suolistobakteerilajit

Suolisto on sekä eläinten että ihmisten suurin immunologinen elin eli sitä kautta aktivoidaan immuunisysteemi ja lisätään vastustuskykyä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että lemmikeillä ja niiden perheenjäsenillä on samoja bakteerilajeja mikrobistoissaan, ja yhtäläisesti ongelmatilanteita sopivat korjaamaan samankaltaiset bakteerit. Kissoilla ja koirillla tutkittu PetGuide®-suolistotuote sisältää niin ihmisten kuin eläinten suolistossa viihtyviä ja hyvinvointia tukevia laktobasilleja. PetGuide®-laktobasillit ovat ripulia ja erilaisia suolisto-ongelmia ehkäisevää L. acidophilus-lajin kantaa, joka on turvallinen myös ihmisille.

Suomalainen Biofarm valmistaa, myy ja markkinoi PetGuide®-suu ja suolistotuotteet sekä Suomessa että kansainvälisesti. Lisää tietoja GutGuide-mikrobiologeilta: info@gutguide.fi

Jaa uutinen

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä