Siirry pääsisältöön

Blogi

Hyvä uni = hyvä mieli.

Annika Mäyrä, Mikrobiologi, MML

Onko sinulla nukahtamisongelmia, unettomuutta ja/tai oletko stressaantunut, alakuloinen ja ärtynyt? Jos vastasit edellisiin kyllä niin lääkkeettömiä keinoja, kuten luonnollisen hormonin melatoniinin käyttöä ja suolistomikrobiston tasapainottamista ruokavaliomuutosten tai maitohappobakteerituotteiden avulla kannattaa kokeilla.

Melatoniini on elimistön oma luonnollinen hormoni, jota tarvitaan vuorokausirytmin ylläpitämiseksi. Jo noin 40:nen ikävuoden tienoilla elimistön oma luonnollinen melatoniinin tuotanto alkaa vähentyä ja nukahtaminen ei ole aina niin helppoa. Myös matkustuksen aikaerorasitus häiritsee vuorokausirytmiä ja melatoniini on hyvä apu rytmin palauttamiseen.

Melatoniinia myydään eri muodoissa ja tabletit ovat yleisimpiä, vanhoja tuotemuotoja. Tablettien ongelmana on kuitenkin se, että ne vaikuttavat hitaasti ja tabletti on otettava paljon ennen nukkumaan menoa. Hankalaa säätämistä! Lisäksi tabletista melatoniini hajoaa ruoansulatuskanavassa yli 80%:sti, jolloin vain pieni osa melatoniinista vaikuttaa ja teho on näin heikko. Suihkeena annosteltu melatoniini imeytyy tehokkaasti kielen alta limakalvolta nopeasti ja hajoamatta. Suihkauksen voi ottaa nukkumaan mennessä ja vaikutus alkaa jo 5-10 min kuluessa. Ei siis säätämistä nukkumaan menon aikataulun kanssa. Melatoniinisuihke myös imeytyy hajoamatta 100%:sti ja siksi teho on erittäin hyvä. Useimmiten yksi suihkaus (1 mg) riittää. Suikeissa pisarakoko on oleellinen imeytymisen kannalta ja se saattaa vaihdella tuotekohtaisesti. Esimerkiksi sleepGuide-melatoniinisuihkeen valmistusteknologia on patentoitu ja se takaa hyvin imeytyvän pisarakoon.

Suolistoa kutsutaan usein termillä ”toiset aivomme”. Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että suoliston mikrobiston viestiyhteys aivoihin toimii monen mekanismin ja reitin kautta kuten mikrobiston tuottamien yhdisteiden, vagus-hermoyhteyden ja immuunisysteemin reaktioiden avulla. Elintavat, ympäristötekijät ja stressi vaikuttavat uneen suoliston mikrobisto-aivot yhteyden kautta.

Suolistomikrobiston epätasapainon (dysbioosi) on todettu liittyvän uniongelmiin ja mielialaan. On myös osoitettu, että unen laatua voi parantaa ohjaamalla mikrobistoa tasapainoon probioottien eli hyvien bakteerien sekä prebioottien eli bakteerien ravinnekuitujen avulla, jotka nostavat hyödyllisten bakteeriryhmien osuutta mikrobistossa. Äärimmäisissä tapauksissa myös ulosteen siirtoa on käytetty muuttamaan mikrobistoa. Mikrobiston tasapainon yksilökohtainen tutkimus on mahdollista ja niiden avulla selviää hyödyllisten bakteeriryhmien osuus. Noin 50%:lla IBS-oireista kärsivillä on myös todettu uniongelmia. Usein on myös tyypillistä, että IBS-potilaiden mikrobisto on epätasapainossa ja hyödyllisten bakteeriryhmien osuus alhainen (GutGuide data)

Viitteet:

Li Y.ym 2018.The role of microbiota in insomnia. Circadian disturbance and depression. Front Psychiatry 9:669

Thimpson R.S.ym 2020. Dietary prebiotics alter novel microbial dependent fecal meatbolites that improve sleep. Sci.Rep.10:3848

Sen P.ym 2021. MIcrobiota and sleep. Awakening the gut feeling. Doi.Org/10.1016/j Molmed.2021.07.004

Jaa uutinen

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä