Siirry pääsisältöön

Blogi

Hyvän mielen suolistobakteerit

Annika Mäyrä, MML, mikrobiologi

Yli 30% aikuisista kokee stressiä, joka ilmenee sekä fyysisinä että psyykkisinä oireina. Psyykkisiä oireita ovat ärtymys, levottomuus, ahdistuneisuus, masentuneisuus, keskittymis- ja muistihäiriöt sekä päätöksen teon vaikeudet ja unen häiriöt. Fyysisiä stressioireita ovat esim. vatsavaivat, pahoinvointi, päänsärky, huimaus, sydämentykytys, hikoilu ja selkävaivat.

Lähes 70 %:lla pitkittyneestä ahdistuksesta kärsivillä on myös ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS). Suoliston ja mielentilan väliltä on useissa tutkimuksissa löydetty linkki: suolistomikrobiston tasapainolla ja suoliston hyödyllisillä bakteerilajeilla on todettu olevan viestiyhteys aivoihin ja mielialaan. Suoliston ja aivojen viestikytkös ei perustu vain yhteen yhdisteeseen vaan moniin, hyödyllisten bakteerien tuottamien aineiden eri mekanismein toimiviin yhdistelmiin, kuten immuunisysteemin sytokiineihin ja hermoston välittäjäaineisiin ns. neurotransmittereihin, joita ovat muun muassa lyhytketjuiset rasvahapot, gamma-aminohapot (GABA), K-vitamiini ja serotoniini.

GutGuide®ProMood-bakteerilisän sisältämä Lactobacillus plantarum P8 -bakteerikanta tuottaa lukuisten tutkimusten mukaan useita neurotransmitteri-yhdisteitä ja myös stimuloi hyödyllisten bifidobakteerien ja Faecalibacterium prausnitzii-bakteerien toimintaa. Mikrobiston tasapaino paranee ja hermoston välittäjäaineiden tuotanto nousee. L. plantarum P8 myös kolonisoi mikrobiston eli asettuu pitkäaikaisesti osaksi suolistomikrobistoa.

Ärtyvän suolen oireyhtymä eli IBS:ää sairastavilla on lähes poikkeuksetta todettu epätasapaino suolistomikrobistossa. IBS-potilaiden suolistossaan on terveisiin verrattuna vähemmän laktobasilleja, bifidobakteereita ja Faecalibacterium prausnitzii -lajin bakteereita, jotka kaikki ovat keskeisiä mielialaan vaikuttavien yhdisteiden tuottajia. Näiden bakteeriryhmien osuuteen voi vaikuttaa kuitupitoisella ruokavaliolla ja lisäksi oikein valituilla bakteeri- ja kuitulisillä.

GutGuide®ProMood-valmiste yhdistää L. plantarum P8 -bakteerikannan, bifidobakteerit ja C-vitamiiniin, joka tukee kognitiivisia toimintoja ja hermoston toimintaa.

Jaa uutinen

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä