Siirry pääsisältöön

Blogi

Onko jouluruoka terveellistä suoliston hyville bakteereille?

Annika Mäyrä, MML, mikrobiologi

Odotatko joulua? Niin minäkin ja niin odottavat myös suoliston hyödylliset bakteerit, joille perinteinen jouluruoka tarjoaa paljon ravintoa kuidun muodossa. Kuitu aktivoi suolistomikrobistoa ja mikrobiston tasapaino saattaa jopa parantua joulun pyhinä, kunhan muistaa pitää annoskoot kohtuullisina.

Kuidut ovat tärkeää ruokaa hyödyllisille suolistobakteereille kuten bifidobakteereille, laktobasilleille ja Faecalibacterium prausnitzii-lajin bakteereille. Suomalaiset saavat ruokavaliostaan kuitua usein liian vähän ja silloin hyvät suolistobakteeritkin kärsivät ravinnon puutteesta. Kuituja on vain kasvikunnan tuotteissa: hedelmissä, marjoissa, juureksissa, palkokasveissa ja viljoissa. Ja kun perinteisiä jouluruokien raaka-aineita tarkastellaan, voi huomata, että jouluna ei ole puutetta kuiduista ja bakteerit riemuitsevat.

Hyvät bakteerit rakastavat näitä jouluruokia.

Kuitupitoisuus / annos (100g)

Pääruoka

Jälkiruoka

Kuitua yhteensä jouluaterialta noin 29 g! Tämä on hyvä määrä, sillä optimaalinen kuidun tarve vuorokaudessa on 25-35 g. Jos haluat vielä lisätä kuidun määrää joulupöydässä, niin onnistut siinä helposti tuunaamalla riisipuuroa terveellisellä kvinoalla.

Suolistobakteerien juhlapuuro neljälle

Kuitupitoisuus 3-4 g / annos

Tarjoile kanelin ja sokerin tai perinteisesti luumukiisselin kera.

Joulupöydän rasvaiset kalat ovat herkkua myös suoliston bakteereille

Rasvaiset kalat kuten lohi ja silli sisältävät runsaasti omega-3 rasvahappoja, jotka ovat tarpeellisia sekä sydämen että aivojen toiminnalle. Näiden rasvahappojen on todettu myös parantavan suolistomikrobiston tasapainoa ja lisäävän hyödyllisten bakteerien osuutta.

Jouluiset naposteltavat

Jouluun kuuluvat myös pähkinät ja suklaat. Niistäkin hyvät bakteerit pitävät. Pähkinöissä on kuituja ja tumman suklaan fenoliset yhdisteet ovat hyödyllisten bakteerien mieleen.

Bakteerien joulunviettotoive

Jos bakteerit voisivat välittää joulunviettotoiveen, se kuuluisi näin: ”Punaviinin suhteen olemme kranttuja ja liiallinen alkoholin määrä ärsyttää meitä!”

Suolistobakteereja voi myös ilahduttaa kuitu- ja bakteerivalmisteilla. Ja läheistä suolistomikrobistonalyysillä, jonka avulla voi selvittää mikrobiston tilan. Kurkkaa GutGuide-joulukauppaa ja anna lahjaksi suun ja suoliston hyvinvointia. Rauhallista joulua kaikkien suolistoille!

Jaa uutinen

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä