Siirry pääsisältöön

Klostridit

Klostridit kuuluvat suoliston normaaliin mikrobistoon, mutta liian suurena määränä Klostridit häiritsevät suolistomikrobiston tasapainoa ja hyvinvointia. Normaali osuus aikuisilla on 10-15 % mikrobistosta. Klostrideihin kuuluu myös taudinaiheuttajalajeja kuten Clostridium difficile.

Tiettyjen klostridien toiminta suolistossa liittyy energiametaboliaan. Ne ovat kaikkiruokaisia ja syövät kasviksia, rasvaa ja sokeria. Koska klostridit pystyvät irrottamaan energiaa ravinnosta tehokkaasti, kalorien määrä ravinnosta kasvaa yli tarpeen. Useiden tutkimusten mukaan ylipainoisilla klostridien osuus mikrobistossa on jopa 30-35%.

Klostridien osuuden on todettu myös lisääntyvän suolistossa antibioottikuurien jälkeen. Klostridit ovat toisin kuin useat hyödylliset bakteerit erittäin kestäviä antibiootteja vastaan. Muodostamiensa lepoitiöiden avulla klostridit suojautuvat epäsuotuisilta olosuhteilta. Kun ympäristö on taas suotuisa, itiöt germinoituvat toimiviksi bakteereiksi. Klostridien ylivaltaa suolistomikrobistossa voidaan vähentää lisäämällä hyödyllisiä bakteereita ja kuitua ruokavalioon.

Jaa uutinen

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä