Siirry pääsisältöön

Faecalibacterium prausnitzii

Faecalibacterium prausnitzii on yksittäinen suolistomikrobistoon kuuluva laji, jonka tärkeys on vasta viime aikoina havaittu. Sen osuus terveessä suolistossa on suuri, noin 10-15% aikuisen mikrobistosta. Faekalibakteerien alhaisen määrän on osoitettu liittyvän suoliston tulehdustiloihin ja esim. tulehduksillisissa suolistosairauksissa kuten Crohnin tauti, IBD ja keliakia on tämän lajin määrä usein täysin romahtanut.

On myös todettu, että ylipainoisilla, joilla viskeraalisen rasvan määrä on kohonnut, on alhaisia määriä faekalibakteereita mikrobistossaan. Tämä liittyy ylipainoisten elimistössä todettuun matala-asteiseen tulehdukseen.

Faekalibakteerien aineenvaihdunnassaan tuottama voihappo vaikuttaa suoliston villuksen eli suolinukan kuntoon, tiivistää suoliston seinämän rakenteita ja suojaa siten elimistöä tulehduksilta. Voihapon on osoitettu liittyvän myös kylläisyyden ja verensokerin säätelyyn.

Faekalibakteereita ei pystytä tuottamaan teollisesti kuten bifidobakteereita ja laktobasilleja. Ne ovat vaativia ja ovat tyytyväisiä vain suoliston olosuhteissa. On osoitettu, että faekalibakteerien kasvua ja aktiivisuutta voidaan piristää bifidobakteerien ja xylo- oligosakkaridikuitujen avulla.

Jaa uutinen

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä