Siirry pääsisältöön

Laktobasillilajit

Laktobasillit ovat tunnetuimpia maitohappobakteereita ja niitä on perinteisesti käytetty hapatettujen maitotuotteiden ja juustojen valmistuksessa. Laktobasilleissa on useita suoliston hyvinvointiin liitettyjä lajeja, jotka sisältävät erityisominaisuuksilla varustettuja ’’yksilöitä’, kuten esimerkiksi kuuluisan, suolen pintarakenteisiin tehokkaasti kiinnittyvän Lactobacillus rhamnosus GG:n.

Laktobasillit kestävät hyvin happamia olosuhteita ja selviävät ruoansulatuskanavan läpi helposti suolistoon asti vatsahappojen niitä tuhoamatta. Lactobacillus rhamnosus GG:n tapaan osa laktobasilleista pystyy kiinnittymään suolen pintarakenteisiin ja muodostamaan mekaanisen esteen ei-toivottujen bakteerien kiinnittymiselle. Laktobasillit rakentavat myös immuunijärjestelmää suoliston kautta ja vaikutuksia esim. lasten allergioiden ehkäisyssä on osoitettu.

Tiettyjen laktobasillien on myös osoitettu stimuloivan suolen villusten (suolinukan) kasvua ja uusiutumista, joka on esimerkiksi keliaakikon suoliston hyvinvoinnin kannalta tärkeä ominaisuus. Vaikka laktobasilleja on aikuisen paksusuolen mikrobistossa alle 5%, on niiden merkitys suuri terveen ja toimivan suolistomikrobiston näkökulmasta. Bakteerituotteissa on laktobasillikantojen oikealla valinnalla suuri merkitys, sillä kaikki kannat eivät ole toimintakykyisiä suolistossa.

Jaa uutinen

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä